Historia

Bild från www.gamlamasthugget.se insänd dit av Kjell Nilsson (året är ca 1945 och platsen är Älghagsgatan 2 C)

Solgårdarna i Masthugget

Våra hus uppfördes 1937 som en del av Göteborgs allra första allmännytta. Stilen är en blandning av det bästa från det tidiga 1900-talets klassisistiska landshövdingehus och 1930-talets modernism. Trägolv och spegeldörrar samsas med rejäla fönster och effektiva planlösningar. Husen är trevånings landshövdingehus, det betyder att första våningen är byggd i betong och tegel och andra och tredje i trä. De ursprungliga träfasaderna kläddes på 1940-talet med eternitplattor, väldigt tåligt mot väder och vind men inte så vackert. Nu rostar spikarna dessutom sönder så fasaderna skall inom ett par år återfå sin forna glans med träpanel. Läs mer under Projekt.

Husen bestod från början bara av tvåor och treor. Läget vid slottskogen, egna badrum med badkar och vattentoaletter samt rum där ljuset flödade in genom de stora fönstren mot öst och väst var en sällsam lyx för familjerna som flyttade in. För att kvalificera för en 2a behövde familjen ha tre barn och för en 3a sägs det att man behövde 5 barn. Fullt med barn var det i vilket fall, på 1940-talet fler än 300 ökända solgårdsungar som myllrade mellan gårdarna.

Åren gick och familjerna flyttade ut och ersattes till stor del av mindre hushåll. Sen hyresrätterna blev en bostadsförening 2005 har mycket hänt. Vi har renoverat tak, gårdar, trapphus och tvättstuga och byggt upp 9 vindslägenheter och 2 källarlägenheter.

2017 flyttade förskolan på Älghagsgatan 4 ut, lokalerna kunde inte längre klara dagens arbetsmiljökrav och kommunen ville inte satsa på en omfattande renovering. Här har föreningen nu byggt 4 fina lägenheter som stod klara efter sommaren 2020.